Dynamic Mix kwartaalupdate: Ondanks zorgen over de handelstarieven eindigden zowel aandelen als obligaties hoger tijdens het tweede kwartaal

17 juli 2025

Terugblik

De financiële markten werden begin april opgeschrikt door de aangekondigde handelstarieven van de regering Trump, maar herstelden zich later in het kwartaal toen de handelsdiscussie de-escaleerde. Sterke bedrijfsresultaten en de relatief milde economische cijfers droegen bij aan het indrukwekkende herstel op de aandelenmarkten vanaf de tweede helft van april. Vooral Amerikaanse aandelen veerden sterk op in USD. De Amerikaanse dollar (USD) bleef echter zwak; de USD verloor bijna 9% ten opzichte van de euro (EUR) gedurende het kwartaal.

Op 2 april 2025 kondigde de Trump-administratie een handelstarief van 10% aan voor de meeste van zijn handelspartners, met daarboven nog land-specifieke ‘wederkerige’ tarieven die fors hoger waren dan verwacht. Voorbeelden zijn bv. douanetarieven van 24% voor Japan en 46% voor Vietnam. Het risicosentiment werd aanzienlijk aangetast door deze tariefaankondiging. Tijdens de eerste week van april daalden wereldwijde aandelen dan ook met 11% in euro. Economen stelden hun wereldwijde groeiverwachtingen drastisch naar beneden bij, waarbij sommigen zelfs een recessie over heel 2025 voorspelden. Aangezien de VS in een handelsoorlog verwikkeld was met al zijn handelspartners tegelijkertijd, lijkt in de eerste plaats de Amerikaanse groei hieronder te zullen lijden.


Bovendien verwachtten economen dat deze Amerikaanse importtarieven de inflatie zullen doen oplopen. De combinatie van tragere economische groei en hogere inflatie zou mogelijk kunnen zorgen voor terughoudendheid bij de Amerikaanse centrale bank om het monetaire beleid te versoepelen. De handelsdiscussie escaleerde pas echt toen de VS en China overgingen tot een reeks van vergeldingsmaatregelen, met uiteindelijk importtarieven van meer dan 100% tot gevolg. Door deze extra beleidsonzekerheid bleven de financiële markten erg volatiel tijdens de eerste dagen van het kwartaal.


Op 9 april kwam er een sprankeltje hoop toen president Trump een pauze van 90 dagen aankondigde voor het land-specifieke deel van zijn handelstarieven, waardoor onderhandelingen mogelijk werden. De financiële markten reageerden sterk op deze positieve ontwikkeling (S&P 500 +9,5% op 9 april, beste dagwinst sinds oktober 2008).


Meer positief nieuws kwam op 12 mei toen Trump een handelsdeal aankondigde tussen de VS en China, die de Amerikaanse tarieven op Chinese invoer naar 30% bracht en de Chinese tarieven op Amerikaanse inport naar 10% verlaagden. Dit leek goed nieuws voor de groeiverwachtingen voor beide landen. Toch is de handelsonzekerheid verre van verdwenen door de aanslepende onderhandelingen met tal van landen maar ook door het feit dat deze handelstarieven via rechterlijke weg aangevochten worden. Zo probeerde de Trump-administratie op 1 juni de druk te verhogen aan de onderhandelingstafel door een invoertarief van 50% in te voeren voor goederen uit de Europese Unie, al werd dit later weer uitgesteld (eerst tot 9 juli, later tot 1 augustus).


Naast het controversiële handelsbeleid boekte de Trump-administratie succes op fiscaal vlak. Het ‘Huis van Afgevaardigden’ keerde in mei immers de 'One Big Beautiful Act' goed, een grote fiscale hervorming die na goedkeuring door de Senaat een positieve invloed zou kunnen hebben op de Amerikaanse groei in 2026. Deze megawet verhoogt evenwel het risico op budgettekorten en doet de zorgen over de houdbaarheid van de Amerikaanse schuld toenemen. Verder nam de geopolitieke onzekerheid toe in juni nadat Israël meerdere locaties in Iran aanviel; al verdwenen de zorgen over de verstoring van de olievoorziening snel naar de achtergrond na de ingehouden vergelding van Iran voor de Amerikaanse aanvallen op haar nucleaire sites.


Gedurende heel het tweede kwartaal werden de financiële markten ondersteund door verrassend veerkrachtige economische data. Zo waren er weinig concrete signalen dat de belangrijkste economieën onmiddellijk grote hinder ondervonden van de handelstarieven-discussie. Het Amerikaanse BBP daalde in het eerste kwartaal dan wel met 0,5% op jaarbasis, maar de negatieve groei was vooral te verklaren door een forse toename van de import voor de hogere invoertarieven van kracht worden. De kerninflatie in de VS daalde naar 0,12% m/m in mei maar zal naar verwachting later dit jaar stijgen door de hogere douanetarieven. De Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakte weliswaar licht, maar bleef voldoende gezond om de recessiezorgen naar de achtergrond te duwen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) wachtte heel het kwartaal af, hopend op meer duidelijkheid over de impact van de tarieven.

De BBP-groei in de Eurozone was sterk in het eerste kwartaal (+2,5% op jaarbasis), geholpen door extra investeringen en export. De aanhoudende handelsonzekerheid zou de groei in de Eurozone wat kunnen drukken in de komende maanden. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de beleidsrentes met 25 basispunten tijdens haar vergaderingen in april en juni.


Op de valutamarkten kende de handelsgewogen US Dollar Index (GS USD TWI) een extreem zwak kwartaal, met een waardedaling van 5,8% doordat beleggers hun verwachtingen over de Amerikaanse economische groei en de aantrekkelijkheid van Amerikaanse activa ter discussie stelden. De euro profiteerde aanzienlijk van deze zwakte, met een stijging van 8,7% voor de EUR/USD in het tweede kwartaal van 2025.


Ondanks alle turbulentie stegen de wereldwijde aandelenmarkten met 9,3% in lokale valuta en met 2,6% in euro over het kwartaal (MSCI AC World NR index). De aandelenmarkten in de Eurozone presteerden sterk met een stijging van 5,0%. Ook de opkomende markten (+3.1% in euro) presteerden iets beter dan het marktgemiddelde. De Amerikaanse aandelenmarkten sloten het kwartaal af met een stijging van 2,4% in euro, na een opmerkelijke comeback als gevolg van de de-escalatie van de tarievendiscussie en de hoop op een soepeler monetair beleid in de VS.


Als we kijken naar de prestatie van de wereldwijde MSCI-sectoren in euro, herstelden vooral IT en de sector van de Telecommunicatiediensten zich sterk (+13,3% en +9,6% in Q2'25) na hun zwakke start in Q1'25. Daarentegen waren de energiesector (-12,6%) en de gezondheidszorg (-11,7%) de zwakste sectoren, als gevolg van lagere olieprijzen en mogelijke bezuinigingen op de gezondheidszorg in Trump's megawet.


De onzekerheid over het handelsbeleid beïnvloedde ook de obligatiemarkten. Met name in de eerste week van het kwartaal, toen de aandelenmarkten klappen kregen, daalde de rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties tot onder de 4%. Naarmate de handelsconflicten afnamen, steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente tot een piek van 4,6% voordat ze uiteindelijk weer terugviel door de zwakker dan verwachte inflatie. Zo eindigde de rente op Amerikaanse 10-jarige obligaties relatief onveranderd op 4,2%. Ook de Duitse 10-jaars rente was zeer volatiel, variërend van 2,7% aan het begin van het kwartaal, tot 2,4% eind april en uiteindelijk eindigend op 2,6%. Als gevolg hiervan behaalden Europese staatsobligaties een rendement van +1,8% in Q2'25 (Bloomberg Euro Aggregate: Treasury). Europese IG bedrijfsobligaties presteerden in lijn met Europese staatsobligaties (Bloomberg Euro Aggregate: Corporates EUR +1,8%). Europese hoogrentende bedrijfsobligaties (ICE BofA Euro High Yield) wonnen 2,1% in het 2de kwartaal.


Bron van gegevens die in het marktoverzicht worden genoemd: MSCI, Bloomberg en Refinitiv Eikon. Gegevens per eind juni 2025 (Refinitiv Eikon bron voor marktperformances, Bloomberg voor economische data).


Vooruitblik

De wereldwijde groei ondervindt nog steeds steun van het soepelere monetaire beleid en van de private sector, die nog steeds in goede gezondheid verkeerd. Toch zijn de neerwaartse risico's aanzienlijk toegenomen door de hoger dan verwachte Amerikaanse handelstarieven.


In de VS zal de stijging van het effectieve invoertarief de reële inkomensgroei van de huishoudens dit jaar aanzienlijk dempen. In combinatie met het efficiënter maken van de overheid en het immigratiebeleid zal dit de Amerikaanse economisch groei in 2025 negatief beinvloeden (waarschijnlijk met 1 a 1,5 procentpunt). Snelle duidelijkheid over de handelstarieven zou dan weer een positieve factor kunnen zijn. De nieuwe belastingswet in de VS heeft de vooruitzichten voor 2026 verbeterd: belastingverlagingen zouden de Amerikaanse groei kunnen stimuleren met ongeveer 0,5% in ons basisscenario en tegelijkertijd een boost van ongeveer 5% kunnen geven aan de Amerikaanse bedrijfswinsten.


Wat de Eurozone betreft, kunnen de hogere douanetarieven en de aanhoudende handelsonzekerheid negatief zijn voor de economische groei. Wij geloven echter met wat momenteel op tafel ligt dat de veranderingen in het groeimomentum vrij gematigd zullen zijn. Ten eerste is in de Eurozone de kredietgroei afgelopen maanden blijven stijgen, deels door de monetaire versoepelingen. Daarnaast zouden bedrijven er kunnen voor kiezen werknemers te behouden in afwachting van de verwachte groeistimulus via structurele investeringen in defensie en infrastructuur. Deze tendens wordt waarschijnlijk in de hand gewerkt door het feit dat de Duitse regering haar fiscale steun naar verwachting al vanaf de tweede helft van 2025 lijkt te willen invoeren.


Er blijft veel onzekerheid over de stijging van de effectieve Amerikaanse invoertarieven, maar het lijkt er op dat de inflatie in de VS langzamer naar de doelstelling van 2% zal convergeren dan eerder verwacht werd. Mits de inflatieverwachtingen verankerd blijven, zal dit echter een éénmalig effect geven waarna de dalende inflatietrend volgend jaar weer zou hernemen. De desinflatie in de Eurozone zal naar verwachting doorgaan, aangezien de loongroei lijkt te vertragen en China meer goedkope goederen naar Europa zou kunnen exporteren door de Amerikaanse handelsbarrière.


De Fed hield zijn beleidsrente onveranderd in juni en gaf aan dat, met de rente op een licht restrictief niveau, het goed gepositioneerd is om te reageren, ongeacht in welke richting de economische cijfers zich ontwikkelen. Bovendien lijkt de drempel voor het doorvoeren van een renteverlaging niet erg hoog te zijn zodra de arbeidsmarkt daadwerkelijk begint af te koelen. Daarom verwachten we 2 à 3 renteverlagingen van de Fed in de komende 12 maanden, al zouden het er ook meer kunnen zijn. Een sterkere euro en neerwaartse groeirisico's op korte termijn kunnen de ECB ertoe aanzetten om haar beleidsrente verder te verlagen. De Duitse fiscale steunmaatregelen zullen waarschijnlijk in de tweede helft van 2025 opgestart worden, waardoor de bodem voor de beleidsrente van de ECB waarschijnlijk zal uitkomen aan de bovenkant van de 1,25%-1,75% range.


Na het sterke marktherstel door de de-escalerende tariefdiscussie zijn we neutraal geworden over aandelen. De bedrijven zien er over het algemeen nog steeds gezond uit, wat een steun blijft voor de markten. Een oplossing voor de handelsonzekerheid, samen met meer belastingverlagingen en extra deregulering in de VS, kan leiden tot een verdere opmars voor aandelen; anderzijds blijven de neerwaartse risico’s voor aandelen bestaan, door het vooruitzicht op een vertraging van de groei, de verzwakkende arbeidsmarkt en de toegenomen beleidsonzekerheid. Verder lijkt het risico/rendement in aandelen verslechterd, terwijl macro-economische tegenvallers niet uit te sluiten zijn. Tegelijkertijd ligt de waardering van Amerikaanse aandelen hoog (dichtbij 22x, opnieuw boven het 5-jarig gemiddelde). Voor Amerikaanse bedrijfswinsten verwachten we ongeveer 5% tot 7% groei in 2025, gevolgd door een versnelling in 2026 gedreven door deregulering en belastingverlagingen. We zijn nog steeds positief over Eurozone-aandelen. Hoewel de bedrijfswinsten in de Eurozone dit jaar hinder zullen ondervinden door de Amerikaanse tarieven en de sterke euro, zullen fiscale uitgavenplannen voor defensie en infrastructuur vanaf 2026 een positieve invloed hebben. Eurozone-aandelen zijn zo’n 30% goedkoper t.o.v. de VS en deze waarderingskorting nam in juni zelfs weer wat toe; op middellange termijn lijkt deze waarderingskloof echter verder te kunnen verkleinen.


Tarieven kunnen verstoringen in de toeleveringsketen veroorzaken, wat vermoedelijk zal leiden tot zwakkere groei maar ook tot hogere inflatie. Hogere budgettekorten kunnen vooral lange termijnrentes verder doen oplopen. In deze context blijven we voorlopig neutraal voor staatsobligaties. Op middellange termijn verwachten we nog steeds dat de Duitse obligatierentes zullen stijgen naarmate de tekorten toenemen, wetende dat de ECB haar renteverlagingcyclus bijna ten einde loopt.


Ondanks veerkrachtige bedrijfsfundamentals blijven we voorzichtig voor risicovolle obligaties: ze lijken duur in een context van vertragende groei. Recessierisico's in de VS en Europa maken ons voorzichtiger voor hoogrentende bedrijfsobligaties dan voor kwaliteitsvolle bedrijfspapier.


DISCLOSURE: The economic and market forecasts presented herein have been generated by Goldman Sachs Asset Management for informational purposes as of the date of this presentation. They are based on proprietary models and there can be no assurance that the forecasts will be achieved. Please see additional disclosures at the end of this presentation.

Positionering (voorbeelden, geen compleet overzicht van alle posities)

Aandelen Vastrentende waarden
We schroefden vroeg in het kwartaal het risico terug door het aandelengewicht te verlagen tot een kleine overweging. Bedrijfsobligaties lijken duur. Met de toegenomen beleidsonzekerheid besloten we investment grade-bedrijfsobligaties licht te gaan onderwegen. De blootstelling aan hoogrentende bedrijfsobligaties en obligaties uit de opkomende markten bleef erg beperkt.
Binnen aandelen behielden we de voorkeur voor de Eurozone, al werd deze in juni een beetje afgebouwd omwille van de sterke euro.

De lichte voorkeur voor (Amerikaanse) techaandelen blijft aanwezig, na hun sterke resultaten. Het AI-thema lijkt immers nog niet uitgespeeld.
We hebben iets meer staatsobligaties dan normaal aangezien de recessierisico's hoger lijken dan normaal. Naast de gebruikelijke eurostaatsobligaties wordt er ook gediversifieerd via een beperkte positie in 10-jarig Amerikaans staatspapier.
Ook de financiële sector is één van de favorieten. We verwachten immers meer consolidatie in de sector. De duratiepositie (rentegevoeligheid) lag eind juni hierdoor iets hoger dan de BM (bescherming tegen het recessierisico bij een eventuele handelsoorlog).

Bron: Multi Asset Solutions, Goldman Sachs Asset Management BV. Per eind juni 2025


DISCLOSURE: Portfolio holdings and/or allocations shown above are as of the date indicated and may not be representative of future investments. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the portfolio's investments. Future investments may or may not be profitable.


Any mention of an investment decision is intended only to illustrate our investment strategy and is not indicative of the performance of our strategy as a whole. It should not be assumed that any investment decisions shown will prove to be profitable or any future investment decisions will be profitable or equal the performance of the investments discussed herein. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the strategy’s investments. Please contact your Goldman Sachs Asset Management representative to obtain the holdings presented above as well as each holding’s contribution to performance and a complete list of past recommendations. Please see additional disclosures in the appendix.

Strategic Neutral Mix (true asset allocation will deviate):


 

Maandupdate NN Dynamic Mix Goede maand voor meeste beleggingscategorieën_Graph.jpg

Bron: Goldman Sachs Asset Management BV, eind juni 2025 strategische mix

 

Fondsbeschrijving

De Dynamic Mix-fondsen beleggen vooral in gespreide portefeuilles van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. De fondsen zijn er in vijf verschillende beleggingsprofielen, van zeer defensief (strategische verdeling van 90% vastrentende waarden en 10% aandelen) tot zeer offensief (strategische verdeling van 10% vastrentende waarden en 90% aandelen). De fondsen hebben tot doel beter te presteren dan de samengestelde vergelijkingsmaatstaf, die bestaat uit de Bloomberg Barclays Euro Aggregate-index voor de strategische allocatie aan vastrentende waarden en de MSCI All Country World Net-index voor de strategische allocatie aan aandelen. De fondsen proberen deze doelstelling vooral te bereiken door beslissingen te nemen over de verhouding tussen beleggingscategorieën en de selectie van individuele beleggingen. Voor meer informatie over de Dynamic Mix-fondsen (zoals het beleggingsbeleid en de risico's verbonden aan dit product) verwijzen we u naar de fondsdetailpagina: Goldman Sachs Dynamic Mix I, Goldman Sachs Dynamic Mix II, Goldman Sachs Dynamic Mix III, Goldman Sachs Dynamic Mix IV en Goldman Sachs Dynamic Mix V.

Disclaimer

Deze publicitaire mededeling is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst noch beleggingsresearch. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicitaire mededeling kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Goldman Sachs Asset Management B.V. noch enig andere vennootschap of bedrijfsonderdeel behorend tot The Goldman Sachs Group Inc., noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicitaire mededeling is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Goldman Sachs Asset Management B.V.

Goldman Sachs Dynamic Mix Fund I (NL), Goldman Sachs Dynamic Mix Fund II (NL), Goldman Sachs Dynamic Mix Fund III (NL) , Goldman Sachs Dynamic Mix Fund IV (NL) en Goldman Sachs Dynamic Mix Fund V (NL) zijn gevestigd in Nederland en geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Goldman Sachs Asset Management B.V. is de beheerder van het fonds en in die hoedanigheid in het bezit van vergunningen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op grond van de Wet op het Financieel Toezicht.

Het prospectus, het supplement en het Essentiële-informatiedocument (Eid) (indien van toepassing), informatie over duurzaamheidsaspecten van het fonds (zoals de SFDR classificatie), en andere wettelijke verplichte documenten inzake het fonds (met daarin informatie over het fonds, de kosten en de risico’s) zijn beschikbaar op www.gsam.com/responsible-investing (sectie Documenten) in de relevante talen van de landen waar het fonds is geregistreerd danwel genotificeerd voor marketing-doeleinden. Goldman Sachs Asset Management B.V. kan beslissen de regelingen voor de verhandeling van zijn fondsen stop te zetten overeenkomstig artikel 93 bis van Richtlijn 2009/65/EG en artikel 32 bis van Richtlijn 2011/61/EU zoals geïmplementeerd in artikelen 2:121ca en 2:124.0a Wft. Informatie over rechten van beleggers en informatie over de mechanismen voor collectief verhaal zijn beschikbaar op www.gsam.com/responsible-investing (sectie Beleid). Beleggen brengt risico’s met zich mee. Loop geen onnodig risico: raadpleeg het prospectus, het supplement en de Eid voordat u belegt. Bij de beslissing om te beleggen in een fonds moet rekening gehouden worden met alle kenmerken en doelstellingen van het fonds, zoals beschreven in het prospectus. De gepromote belegging heeft betrekking op de aankoop van rechten van deelneming of aandelen in het fonds, en niet op de aankoop van activa waarin het fonds belegt. De waarde van uw belegging kan fluctueren. Rendementen kunnen toe- of afnemen door valuta- en wisselkoersschommelingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicitaire mededeling is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing

In het kader van de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (“SFDR”) zijn deze producten geclassificeerd als een Artikel 8 product dat ecologische (E) of sociale (S) kenmerken promoot. Deze mededeling bevat informatie over het beleid en staat van dienst van Goldman Sachs inzake duurzaamheid op het niveau van de gehele organisatie en/of specifieke beleggingsteams, die niet noodzakelijkerwijs zichtbaar is in het portfolio van dit product. Informatie over hoe het product bindende of niet-bindende ESG karakteristieken in ogenschouw neemt staat omschreven in de fondsdocumentatie.


Views and opinions expressed are for informational purposes only and do not constitute a recommendation by Goldman Sachs Asset Management to buy, sell, or hold any security. Views and opinions are current as of the date of this presentation and may be subject to change, they should not be construed as investment advice.

This information discusses general market activity, industry or sector trends, or other broad-based economic, market or political conditions and should not be construed as research or investment advice. This material has been prepared by Goldman Sachs Asset Management and is not financial research nor a product of Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). It was not prepared in compliance with applicable provisions of law designed to promote the independence of financial analysis and is not subject to a prohibition on trading following the distribution of financial research. The views and opinions expressed may differ from those of Goldman Sachs Global Investment Research or other departments or divisions of Goldman Sachs and its affiliates. Investors are urged to consult with their financial advisors before buying or selling any securities. This information may not be current and Goldman Sachs Asset Management has no obligation to provide any updates or changes.

Capital is at risk.
Documents providing further detailed information about the fund/s, including the articles of incorporation, prospectus, supplement and the Key Information Document (KID) or UK Key Investor Information Document (KIID) (as applicable), annual/semi-annual report (as applicable), and a summary of your investor rights, are available free of charge in English language and as required, in your local language by navigating to your local language landing page via www.gsam.com/responsible-investing and also from the fund’s paying and information agents. If GSAM B.V., the management company, decides to terminate its arrangement for marketing the fund/s in any EEA country where it is registered for sale, it will do so in accordance with the relevant UCITS rules. Information about investor rights and collective redress mechanisms are available on www.gsam.com/responsible-investing (section Policies & Governance).

This material contains information that pertains to past performance or is the basis for previously-made discretionary investment decisions. This information should not be construed as a current recommendation, research or investment advice. It should not be assumed that any investment decisions shown will prove to be profitable, or that any investment decisions made in the future will be profitable or will equal the performance of investments discussed herein. Any mention of an investment decision is intended only to illustrate our investment approach and/or strategy, and is not indicative of the performance of our strategy as a whole. Any such illustration is not necessarily representative of other investment decisions.

This material has been prepared by Goldman Sachs Asset Management and is not financial research nor a product of Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). It was not prepared in compliance with applicable provisions of law designed to promote the independence of financial analysis and is not subject to a prohibition on trading following the distribution of financial research. The views and opinions expressed may differ from those of Goldman Sachs Global Investment Research or other departments or divisions of Goldman Sachs and its affiliates. This information may not be current and Goldman Sachs Asset Management has no obligation to provide any updates or changes. It should not be relied upon in making an investment decision.

This material contains information that discusses general market activity, industry or sector trends, or other broad-based economic, market or political conditions. It also pertains to past performance or is the basis for previously-made discretionary investment decisions. This information should not be construed as a current recommendation, research or investment advice. It should not be assumed that any investment decisions shown will prove to be profitable, or that any investment decisions made in the future will be profitable or will equal the performance of investments discussed herein. Any mention of an investment decision is intended only to illustrate our investment approach and/or strategy, and is not indicative of the performance of our strategy as a whole. Any such illustration is not necessarily representative of other investment decisions.

This material has been prepared by Goldman Sachs Asset Management and is not financial research nor a product of Goldman Sachs Global Investment Research. It was not prepared in compliance with applicable provisions of law designed to promote the independence of financial analysis and is not subject to a prohibition on trading following the distribution of financial research. The views and opinions expressed may differ from the views and opinions expressed by Goldman Sachs Global Investment Research or other departments or divisions of Goldman Sachs and its affiliates. Investors are urged to consult with their financial advisors before buying or selling any securities. This information should not be relied upon in making an investment decision. Goldman Sachs Asset Management has no obligation to provide any updates or changes.

Portfolio holdings and/or allocations shown above are as of the date indicated and may not be representative of future investments. The holdings and/or allocations shown may not represent all of the portfolio's investments. Future investments may or may not be profitable.

Economic and market forecasts presented herein reflect a series of assumptions and judgments as of the date of this presentation and are subject to change without notice. These forecasts do not take into account the specific investment objectives, restrictions, tax and financial situation or other needs of any specific client. Actual data will vary and may not be reflected here. These forecasts are subject to high levels of uncertainty that may affect actual performance. Accordingly, these forecasts should be viewed as merely representative of a broad range of possible outcomes. These forecasts are estimated, based on assumptions, and are subject to significant revision and may change materially as economic and market conditions change. Goldman Sachs has no obligation to provide updates or changes to these forecasts. Case studies and examples are for illustrative purposes only.

Although certain information has been obtained from sources believed to be reliable, we do not guarantee its accuracy, completeness or fairness. We have relied upon and assumed without independent verification, the accuracy and completeness of all information available from public sources.


Offering Documents
This material is provided at your request for informational purposes only and does not constitute a solicitation in any jurisdiction in which such a solicitation is unlawful or to any person to whom it is unlawful. It only contains selected information with regards to the fund and does not constitute an offer to buy shares in the fund. Prior to an investment, prospective investors should carefully read the latest Key Information Document (KID) or UK Key Investor Information Document (KIID) (as applicable) as well as the offering documentation, including but not limited to the fund’s prospectus which contains inter alia a comprehensive disclosure of applicable risks.

Distribution of Shares
Shares of the fund may not be registered for public distribution in a number of jurisdictions (including but not limited to any Latin American, African or Asian countries). Therefore, the shares of the fund must not be marketed or offered in or to residents of any such jurisdictions unless such marketing or offering is made in compliance with applicable exemptions for the private placement of collective investment schemes and other applicable jurisdictional rules and regulations.

Investment Advice and Potential Loss
Financial advisers generally suggest a diversified portfolio of investments. The fund described herein does not represent a diversified investment by itself. This material must not be construed as investment or tax advice. Prospective investors should consult their financial and tax adviser before investing in order to determine whether an investment would be suitable for them. An investor should only invest if he/she has the necessary financial resources to bear a complete loss of this investment.

Swing Pricing
Please note that the fund operates a swing pricing policy. Investors should be aware that from time to time this may result in the fund performing differently compared to the reference benchmark based solely on the effect of swing pricing rather than price developments of underlying instruments. 

Please note that for the purposes of the European Sustainable Finance Disclosure Regulation (“SFDR”), the product is an Article 8 product that promotes environmental and social characteristics. Please note that this material includes certain information on Goldman Sachs sustainability practices and track record, at an organizational and investment team level, which may not necessarily be reflected in the portfolio. Any ESG characteristics, views, assessments, claims or similar referenced herein (i) will be based on, and limited to, the consideration of specific ESG attributes or metrics related to a product, issuer or service and not their broader or full ESG profile, and unless stated otherwise, (ii) may be limited to a point of time assessment and may not consider the broader lifecycle of the product, issuer or service, and (iii) may not consider any potential negative ESG impacts arising from or related to the product, issuer or service. Please refer to the offering documents of any product(s) prior to investment, for details on how and the extent to which the product(s) takes ESG considerations into account on a binding or non-binding basis.

Neither MSCI nor any other party involved in or related to compiling, computing, or creating the MSCI data makes any express or implied warranties or representations with respect to such data (or the results to be obtained by the use thereof), and all such parties hereby expressly disclaim all warranties of originality, accuracy, completeness, merchantability, or fitness for a particular purpose with respect to any of such data. Without limiting any of the foregoing, in no event shall MSCI, any of its affiliates or any third party involved in or related to compiling, computing or creating the data have any liability for any direct, indirect, special, punitive, consequential or any other damages (including lost profits) even if notified of the possibility of such damages. No further distribution or dissemination of the MSCI data is permitted without MSCI’s express written consent.

This marketing communication is disseminated by Goldman Sachs Asset Management B.V., including through its branches (“GSAM BV”). GSAM BV is authorised and regulated by the Dutch Authority for the Financial Markets (Autoriteit Financiële Markten, Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam, The Netherlands) as an alternative investment fund manager (“AIFM”) as well as a manager of undertakings for collective investment in transferable securities (“UCITS”). Under its licence as an AIFM, the Manager is authorized to provide the investment services of (i) reception and transmission of orders in financial instruments; (ii) portfolio management; and (iii) investment advice. Under its licence as a manager of UCITS, the Manager is authorized to provide the investment services of (i) portfolio management; and (ii) investment advice.

Information about investor rights and collective redress mechanisms are available on www.gsam.com/responsible-investing (section Policies & Governance). Capital is at risk. Any claims arising out of or in connection with the terms and conditions of this disclaimer are governed by Dutch law.

Confidentiality
No part of this material may, without Goldman Sachs Asset Management’s prior written consent, be (i) copied, photocopied or duplicated in any form, by any means, or (ii) distributed to any person that is not an employee, officer, director, or authorized agent of the recipient.

COMPLIANCE CODE: 442519-OTU-2311667, 443055-OTU-2312842

© 2025 Goldman Sachs. All rights reserved

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact