Volatiliteit terug op de beurzen

12 februari 2018

BeurzenDe aandelenbeurzen leden afgelopen week wereldwijd flinke verliezen. Daarmee leek een einde te komen aan een opmerkelijk lange periode van stabiele koersstijgingen. Afgelopen vrijdag sloten de beurzen op Wall Street echter weer in de plus en deze maandag schrijven ook de Europese beurzen winst. NN Investment Partners (NN IP), de fondsbeheerder achter FitVermogen, ziet de koersdalingen van afgelopen week als een relatief kleine en tijdelijke correctie. De fundamenten voor economische groei zijn nog steeds sterk. De beweeglijkheid op de markten is echter terug.

Angst voor inflatie en rentestappen
De onrust van afgelopen week werd onder meer veroorzaakt door zorgen van beleggers over een mogelijk aantrekkende inflatie als gevolg van stijgende lonen in de VS. De Amerikaanse centrale bank zou in dat geval de rente extra snel kunnen verhogen. Daarnaast waren de koersen in sommige sectoren zeer hoog opgelopen. NN IP verwacht op dit moment echter geen scherp toenemende inflatie in de VS. ,,De stijging van de Amerikaanse lonen is over langere termijn gezien zeer geleidelijk en zal eerder aanleiding zijn voor matige inflatie: dit is in onze ogen gunstig voor de Amerikaanse economie en zal niet tot extra rentestappen leiden’’, zegt NN IP’s Chief Investment Officer Valentijn van Nieuwenhuizen.

NN IP: correctie verstoort economische groei niet
De wereldeconomie verkeert momenteel in de beste staat in een decennium. ,,De correctie van afgelopen week zal naar verwachting de economische groei niet verstoren. Ook de vooruitzichten voor bedrijfswinsten in 2018 zijn zeer sterk’’, aldus Nieuwenhuizen. De cijfers die veel bedrijven momenteel over 2017 bekendmaken, zijn in doorsnee beter dan verwacht. NN IP voorziet dan ook geen langdurige koersdalingen op de aandelenbeurzen.

Volatiliteit is echter terug
Het is echter duidelijk dat de ‘volatiliteit’, relatief sterke koersbewegingen naar boven én naar beneden, weer terug is op de markten. Beleggers zullen waarschijnlijk extra gevoelig zijn voor inflatie- en looncijfers en de mededelingen van centrale banken met nog meer aandacht in de gaten houden. Het beleggerssentiment is de afgelopen week zichtbaar minder positief geworden en dat kan zeker invloed hebben op de markten.

Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst noch beleggingsresearch. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Meest gelezen nieuwsberichten

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact