Vooral Zwitserland zelf voelt gevolgen dure frank

12 februari 2015

Schrik onder valutahandelaren en peperdure skipassen. Het onverwachte besluit van de Zwitserse centrale bank (Schweizerische Nationalbank, SNB) om de Zwitserse frank los te koppelen van de euro, zorgde midden januari voor beroering op de financiële markten en dreef de prijzen ten opzichte van de Europese eenheidsmunt in het toch al niet goedkope Alpenland verder op. Niet alleen vakantiegangers, maar zeker ook het Zwitserse bedrijfsleven zullen de gevolgen van de loskoppeling voelen. De financiële markten zijn echter snel van de aanvankelijke schok bekomen, vertelt valutaspecialist Jaco Rouw van ING Investment Management. Ook voor de ING beleggingsfondsen heeft deze loskoppeling geen negatief effect.

Zwakke euro wordt zwitserse centrale bank te veel
De SNB stelde in 2011 een plafond vast voor de koers van de Zwitserse frank in euro’s. De eigen munt mocht niet sterker worden dan 1,20 per euro. De aantrekkingskracht van de stabiele frank was in de jaren daarvoor fors gegroeid en de steeds sterkere munt dreigde de economische groei in Zwitserland te smoren. Daarom introduceerde de SNB een maximumkoers en hield de ZFr ruim drie jaar lang in toom door de geldpers aan te zetten en grote hoeveelheden euro’s op te kopen.

Voor het hele artikel klik hier

terug naar het overzicht

Wanneer beleggen?


  • Heeft u een vermogen of klein bedrag per maand beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bij FitVermogen.nl kan het al vanaf € 25,- en tegen lage kosten.

    Start de video

Disclaimer  |  Beveiliging  |  Privacy statement  |  Juridische informatie  |  Contact